eGrađani za strance (CEF eIDAS) i OIB

RSS
Modified on 08.08.2017. 05:14:PM by htz.bpavlin > 93301824086 Categorized as Uncategorized
JeziciUvod

Sustav eVisitor je centralizirani sustav čija je primarna namjena prijava i odjava turista s ciljem ispunjavanja zakonske obveze iznajmljivača, odnosno svih sudionika koji su dužni izvršiti prijavu i odjavu turista.

Sustav na temelju prijava i odjava vrši automatski obračun boravišne pristojbe te kontrolu uplata. Na temelju prethodno navedenih podataka, sustav prikazuje statističke izvještaje ovisno o korisničkoj ulozi.

Integracijom sustava eVisitor u CEF projekt, građanima EU/EEA područja omogućena je prijava u sustav eVisitor bez potrebe preuzimanja korisničkih podataka (korisničko ime, lozinku i TAN tablicu) od turističkih zajednica.

Sustav će putem eIDAS čvorišta preuzeti podatke o stranom građaninu koji se identificirao i autentificirao putem vjerodajnica strane usluge. U tom trenutku sustav eVisitor će, ako je korisnik stranac već bio autenticiran unutar sustava eVisitor, automatski propustiti korisnika u sustav ili će ga pokušati identificirati putem podataka dodatnog obrasca.Prijava putem NIAS-a (eIDAS-a)

Tko je obveznik sustava eVisitor

Osobe koje pružaju usluge iznajmljivanja u turističke svrhe, koje imaju nekretninu koju koriste u svrhu turističke evidencije, dužne su koristiti sustav eVisitor s ciljem ispunjavanja zakonske obveze.

Preduvjet je da turistička zajednica prvobitno mora registrirati korisnika i njegov objekt unutar sustava.
Komercijalni iznajmljivači posjeduju rješenje koje izdaje Ministarstvo turizma, odnosno Uredi državne uprave.
Nekomercijalni iznajmljivači posjeduju dokaz o posjedovanju nekretnine koje je evidentirano unutar Porezne uprave.

Pristup sustavu eVisitor

Osobe korisnici koji žele prijaviti svoje turiste, ili se žele prijaviti u nekomercijalni smještaj isto mogu napraviti unutar sustava eVisitor putem poveznice https://www.evisitor.hr/

Kada se unutar preglednika upiše navedena adresa, otvara se sljedeći ekran:

ImagePrijava putem eIDAS-a

Odabirom na „Prijavi se puten NIAS-a (E-GRAĐANI)“ otvara se stranica NIAS-a (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Ukoliko se radi o stranom državljaninu, ali unutar EU/EAA prostora, potrebno je odabrati „Prijava kao EU/EEA građanin“.
U tom se trenutku prikazuje popis država članica EU čiju će uslugu obveznik stranac koristiti.
Primjerice, ako je osoba Austrijanac, odabrat će zemlju Austrije čiju će uslugu koristiti. Nakon toga, potrebno je odabrati „Dozvoli“.

Postupak je prikazan sljedećom slikom:
Image

Slanje osnovnih informacija

Po završetku odabira države čija će se usluga koristiti, otvara se stranica koja obavještava obveznika koji će se obvezni podaci tražiti te da je moguće da će usluga tražiti dodatne podatke.
Za pristup sustavu eVisitor, potrebni su sljedeći obvezni podaci:
  • Ime
  • Prezime
  • Datum rođenja

Isto je prikazano korisniku kroz tri koraka sljedećim slikama:
Image
Image
Image
Image

Slanje dodatnih informacija

U slučaju da obveznik prvi put pristupa sustavu eVisitor putem eIDAS čvora, sustav eVisitor će tražiti od obveznika dodatne informacije.
Dodatni podaci su obvezni nužni kako bi, uz prethodno primljene podatke od eIDAS čvora, mogli jedinstveno identificirati i autentificirati obveznika (korisnika) unutar sustava eVisitor. To su sljedeće:
  • Ime
  • Prezime
  • OIB
  • Datum rođenja

Upis dodatnih informacija od strane obveznika prikazano je sljedećom slikom:
Image

OIB

Osobni identifikacijski broj (OIB) je stalna identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
Određuje ga i dodjeljuje Ministarstvo financija - Porezna uprava.

Osobni identifikacijski broj dodjeljuje se i stranom državljaninu u slučaju da stranac provodi određenu upravni postupak.

Hrvatski i strani državljani mogu saznati OIB na sljedećoj poveznici: http://oib.oib.hr/SaznajOibWeb/fizickaOsoba.html

Hrvatski državljani mogu saznati svoj OIB na temelju broja osobne iskaznice ili na temelju JMBG broja (jedinstveni matični broj građana).

Strani državljani mogu saznati svoj OIB na temelju osobne isprave (broja isprave) na temelju koje su dobili OIB.

Ukoliko osoba strani državljanin ne zna svoj OIB, putem gore navedenog servisa može saznati svoj OIB (ukoliko mu je isti dodijeljen).

Izgled obrazaca kako saznati OIB nalazi se na sljedećim slikama:
Image
Image

Uspješna prijava u sustav eVisitor

Ukoliko su svi podaci ispravno uneseni, sustav eVisitor će uspješno identificirati i autentificirati stranog državljanina u sustav.

Nakon uspješne prijave, strani državljanin može koristiti sustav eVisitor.
Image

Postavke

S obzirom da je strani državljanin identificiran i autentificiran, isti posjeduje jedinstvenu eID oznaku koja je evidentirana za obveznikov korisnički račun.

Jedinstvena identifikacijska eID oznaka zapisana je u postavkama, a kako bi se svaki idući put navedeni obveznik automatski prijavio u sustav eVisitor putem vjerodajnica strane usluge.
Identifikacijska eID oznaka prikazana je sljedećoj slici:
Image